A A A
.png
Tukuelva kultursti

God høsttur langs Tukuelva kultursti!

Stien er et samarbeidsprosjekt mellom grunneiere, Rømskog kommune, Nordre Rømskog Jeger og Fisk, Rømskog Idrettslag , Rømskog Historielag og sist, men ikke minst: Tukuelva Dugnadslag.

Hele traseen til Tukuelva kultursti, ca 7,5 km, er nå ryddet på dugnad. Det gjenstår fortsatt noe arbeid med klopper og finrydding, men ettersom stien nå tråkkes jevnt og trutt, burde den ikke være vanskelig å finne. Strekninga fra Lokalbrua til Nord-Steinby er tilrettelagt av Bergquist Maskin og Transport.

Første del av stien, ca 5,5 km, går fra Gropa, fylkesdelet mellom Akershus og Østfold og til Vest-Trandem. Stien er merket med røde merkebånd, og rett etter start finnes ei postkasse med kart over traseen. Noen grunne grøfter må forseres underveis, men terrenget er lettgått og over alle bekker finnes klopper. Beveren er aktiv i dette området for tida, og stadig byr han på nye overraskelser i form av trær som er felt siden dagen før. Det må vi ta som det kommer!!

Ved Klubbtjenn går stien på bru over elva og fortsetter i myrlendt og noe fuktig terreng rundt vannet fram til Nylenda. Her kan man se restene av ett av de første e-verkene i bygda. E-verket var i drift fra 1924 til 1946. E-verkshuset ble restaurert av Rømskog Historielag på 1980-tallet og historielaget jobber nå med å re-åpne huset. Vi håper å få dette ferdig iløpet av 2016.

Stien fortsetter sørover elvenært og passerer bla ei stor beverhytte, hvor det fortsatt bor bever. Ved Storhølen, som var vaskeplass og badeplass for folk i Trademskroken i «gamle dager» finnes en gapahuk og bålplass og er et fint sted for en rast. Stien ender ved «Kvennbrua» på Vest-Trandem og derfra må man gå langsmed Rv 21 500m til «Lokalbrua», ved innkjøringa til Østkroken. Følg skilting til Normeka og fotballbanen.

Del II går videre langs elva, og går ned rett nedenfor Normeka. (Grunneier ønsker ikke tilrettelegging for sti på sin eiendom de første 100 m langs elva.) Følg skilting mot idrettsbanen, etter 150 m er stien skiltet ned til høyre mot elva. Siste del av stien er planlagt som "stien for alle". Det mangler fortsatt litt tilrettelegging, men her er det nå mulig å trille vogn og kjøre rullestol. Elva følges sørover ca 1 km . Det er bro over til Nord-Steinby camping, med kro og kioskvarer. For info om åpningstider, ring innehaver Roar Høisveen på tlf 92 84 79 82.

Vis a vis Nordsteinby Camping, fortsatt på rødmerket sti, kan man så gå ca 500 m over til 1814-veien og følge denne på god sti/ vei ca 4 km , fram til Kurøen, bygdetunet ved Rømsjøen. Vi holder også på med å samle informasjon om kulturminnene langs elva, og info- tavler om disse vil komme opp etter hvert.

Har du melding om nye beverfellinger, forslag til forbedringer langs stien eller kulturhistoriske kunnskaper om livet langs Tukuelva fra tidligere tider? Tar du noen fine bilder du vil dele? Eller kanskje til og med bilder fra gamle dager langs elva? Vi vil gjerne høre fra deg !

Kontakt prosjektleder Helene Jovall Dahl på tlf 95702785 eller heda@tertitten.com

God tur!

Tukuelva kultursti, parti fra denne.jpg

Tukuelva kultursti, parti fra denne nr. 2.jpg